עיכובים בקבלת המזוודה או נזקים – מה זכויות הצרכן וכיצד לפעול?
במועצה לצרכנות תלונות רבות על נזקים שנגרמו מעיכובים בקבלת המזוודות או על נזק או אבדן המזוודה. חברות התעופה טוענות כי הפיצוי המגיע לצרכנים, מוסדר באמנה בינלאומית, והן מסרבות בכל תוקף לפצות את הנוסעים על נזקים שהם תוצאה של עיכוב. הסוגיה מוסדרת בחוק וכדאי לדעת מה זכויות הנוסע במקרים אלה.
פיצוי במקרה של אבדן/עיכוב בקבלת המטען:
סעיף 22(2) לאמנת מונטריאול קובע: "בתובלת כבודה, חבות המוביל במקרה של אובדן, נזק או איחור מוגבלת לסכום של 1,000 זכויות משיכה מיוחדות לכל נוסע , אלא אם כן הנוסע נתן, במועד מסירת הכבודה הרשומה לידי המוביל, הצהרה מיוחדת בדבר האינטרס במסירה במקום היעד, ושילם סכום נוסף אם יש צורך לפי המקרה. במקרה זה יהיה המוביל חייב לשלם סכום שאינו עולה על הסכום המוצהר, אלא אם כן יוכיח שסכום זה גדול מסכום האינטרס בפועל של הנוסע במסירה ביעד."
סך הפיצוי הסופי מוגבל ל-1,600 $ והוא כולל את הנזקים בגין המזוודה, תכולתה וכן הנזקים עוגמת נפש, אובדן זמן יקר, בגין איחור, אובדן או נזק לכבודה.
כיצד לממש את הזכות לפיצוי?
1) במקרה של אבדן/ עיכוב בקבלת המזוודה: יש למסור מיד הודעה בכתב לחברת התעופה. בהודעה זאת עליכם לפרט את פרטי העיכוב ואת פרטי הכבודה, ולדרוש את הפיצוי לפי אמנת ורשה.
הערה: טופס על אי הגעת הכבודה ניתן למלא, בדרך כלל, בשדה התעופה מיד עם הגעתכם. אם לא מסרתם טופס בדלפק בשדה – ניתן לשלוח הודעה עד 14 יום מן התאריך שקיבלתם את הכבודה בפועל.
2) במקרה של נזק לכבודה: יש להודיע לחברת התעופה בכתב מיד עם גילוי הנזק, ולא יאוחר מ-3 ימים לאחר הגילוי.
• חברת התעופה מסרבת לפצות את הצרכן בגין אבדן/נזק לכבודה – מה ניתן לעשות?
ניתן לתבוע את חברת התעופה, עד שנתיים מיום האירוע.