הכנסת קוד סודי בעת תשלום באשראי - כל מה שחשוב לדעת
הפיקוח על הבנקים מכריז על שלב נוסף בהחדרת תקן ה-EMV לישראל – התקן שישפר את האבטחה ויקדם את החדשנות בתחום בתשלומים.
הפיקוח על הבנקים ממשיך לקדם את הטמעת התקן המתקדם EMV בשוק הסליקה של כרטיסי חיוב שמשמעותו הכנת קוד אישי בעת תשלום באשראי, בדיוק כמו משיכת כסף מכספומט. בהודעה שפרסם בנק ישראל נכתב כי אימוץ התקן יתרום לקידום החדשנות בתחום התשלומים, לרבות ביצוע תשלומים ללא מגע באמצעות הטלפון סלולרי; חיזוק התחרות בתחומי הנפקה וסליקה באמצעות הסרת חסם לכניסת שחקנים חדשים מהארץ ומחו"ל והפחתת סיכוני זיוף ושימוש לרעה בכרטיסי חיוב באמצעות שדרוג מנגנוני האבטחה, לרבות הקשת קוד סודי במועד התשלום.
כבר בימים אלו ניתן למצוא בתי עסקים בהם בעסקאות של עד 200 שקל הלקוח רק צריך לקרב את האשראי למסוף, אך מעל הסכום נדרש להזין קוד סודי. תוך זמן קצר אנו ניתקל ביותר ויותר עסקים שידרשו להזין את הקוד עד ביטול מוחלט של תשלום באמצעות גיהוץ שאנו מכירים היום.
מבחינת לוחות זמנים, החל מחודש יולי 2020 ייאסר על עסקים גדולים לכבד תשלומים בשיטה הנהוגה כיום. החל מחודש יולי 2021 לא תתאפשר סליקת עסקאות לא חכמות בבתי עסק קטנים למעט עסקים זעירים. בחודש דצמבר 2023 יאסר איסור מלא ביצוע עסקאות שאינן חכמות בכרטיס - כולל עסקים זעירים ותחנות דלק.
הלקוחות, מחזיקי כרטיס אשראי, כבר היום ערוכים ומחזיקים כרטיס "חכם" (עם צ'יפ מיוחד), שתואם את השיטה החדשה, ולכן עליהם יוטל להתרגל להקליד את הקוד של הכרטיס בעת ביצוע עסקות, כפי שנעשה בעת תשלום במדינות אירופה וארה"ב.
המפקחת על הבנקים: "אימוץ מלא של תקן EMV בישראל יאפשר לקדם חדשנות בתחום התשלומים, להגביר את התחרות ולהפחית את סיכוני זיוף ושימוש לרעה בכרטיסי אשראי. אנו קוראים לכל העסקים להיערך לתקן החדש - לעסקים הקטנים יינתן זמן היערכות ארוך יותר מאשר לעסקים גדולים. התאמת המסופים לתקן החדש תאפשר לבית העסק ליהנות משירותי תשלום מתקדמים ותבטיח אותו מפני מקרי הונאה."
שאלות ותשובות (באדיבות בנק ישראל)
אז מה בעצם הצ'יפ הזה שעל הכרטיס החכם עושה?
באמצעות הצ'יפ המנגנון מצפין כל עסקה בנפרד, בניגוד להצפנה קבועה בפס המגנטי. שיטה זו משפרת מאוד את אבטחת העסקאות וההגנה על הלקוחות.
איך אדע אם יש לי כרטיס חכם?
אם יש שבב מוזהב על הכרטיס- סימן שמדובר בכרטיס חכם. אם אין, במועד החידוש הבא הכרטיס יוחלף בכרטיס חכם, כך שבקרוב מאוד כלל הכרטיסים יהיו כרטיסים חכמים.
אם אין לי כרטיס חכם, האם אוכל לבצע עסקאות בבתי עסק?
בוודאי. האפשרות לביצוע עסקאות באמצעות הפס המגנטי קיימת גם במסופים החדשים.
אם יש לי כרטיס חכם ובית העסק עובד בטכנולוגיה הישנה (פס מגנטי), האם אוכל לבצע עסקאות?
בוודאי. לכרטיסים חכמים יש פס מגנטי ולכן בעלי כרטיס חכם יכולים לבצע את העסקאות בשתי השיטות.
האם אופן השימוש בכרטיס בעת ביצוע התשלום משתנה?
כן. להבדיל מהשיטה הקיימת, בה מגישים את הכרטיס לקופאי, בשיטה החדשה הכרטיס נשאר בידיים שלך. מכניסים את הכרטיס למסוף, ופועלים בהתאם להנחיות שעל גבי צג המסוף (לדוגמא: הקשת קוד סודי). לאחר אישור העסקה יש להוציא את הכרטיס ולקחת אותו. ככל שיש בעיה, ניתן להיעזר במוכר.
מהו הקוד הסודי?
הקוד שניתן לך עם קבלת כרטיס החיוב ואשר באמצעותו מבצעים גם משיכת מזומנים.
מה אעשה אם שכחתי את הקוד הסודי?
לחברות כרטיסי האשראי יש מגוון אמצעים לשחזור הקוד הסודי. כך לדוגמא, ניתן לשחזר את הקוד הסודי בקלות ובמהירות באמצעות האפליקציות של חברות כרטיסי האשראי וגם במענה קולי ממוחשב של החברות. חלק מהחברות מאפשרות ללקוח כבר היום לבחור את הקוד הסודי בעצמו. אפשרות זו תכנס ביחס לכלל הכרטיסים במחצית הראשונה של 2019.
למה הקוד הסודי חשוב?
הקוד הסודי מגן על בעל הכרטיס מפני שימוש לרעה כאשר הכרטיס נגנב או אבד. אין למסור את הקוד לאדם אחר (גם לא לקופאי בחנות!) ואין להחזיק אותו בצורה לא מוגנת (על הכרטיס או בסמוך לו).
כיצד משלמים בעסקאות טלפונית ובעסקאות אינטרנטיות?
אין כל שינוי באופן ביצוע עסקאות כאלו. ממשיכים לשלם באמצעות מסירת מספר הכרטיס או הקלדתו ומתן אמצעי זיהוי נוספים נדרשים (לדוגמא, ת.ז., 3 ספרות בגב הכרטיס, תוקף הכרטיס). אין צורך בהקלדת קוד סודי וגם כאן – הקפידו שלא למסור אותו, אף אחד לא אמור לבקש מכם למסור לו את הקוד הסודי בן ארבע הספרות, גם לא המוכר בעסקה טלפונית.
למידע נוסף מתוך אתר בנק ישראל לחצו כאן >>